Lapszámok

Élet és Irodalom 2016/52.

Kiadó: Irodalom Kft.
Megjelenés dátuma 2016-12-21
Árusításban van 2017-01-06
Megjelenési gyakoriság heti
Ár 565,-
Előfizetési információ éves: 19 860,-
Tematika

Kultúra, társadalom

Megjelent az Élet és Irodalom.

A magyar Írószövetség tisztújító közgyűléséről helyszíni riportot közöl a lap. A hangütést Papp Sándor Zsigmond beszámolója szerint Lezsák Sándor adta meg, aki a „szellemi honvédelem tiszti karát és tábornokait” üdvözölte a közgyűlés képében, és ezzel máris dörögni kezdtek a szónoki nagyágyúk: hogy a rendszerváltás után megváltozott az írók és az irodalom helyzete, megváltozott a közérdeklődés a művek iránt. A hatalomnak már nem fontos, hogy ki mit ír vagy publikál, mondta Lezsák, akitől ez igencsak furcsa, hiszen vezető kormánypárt vezető embere, az Országgyűlés alelnöke.

A francia szocialisták jövő jövőjéről Soós Eszter Petronella írt igen borús cikket: A francia szocialisták számára - írja a szerző -, a legbarátságosabb forgatókönyv az, hogy az előválasztáson győztes jelölt képes lesz egységet teremteni, talán még választási egyezségeket is kötni, ezáltal elérni, hogy a PS jelöltje legalább harmadik, de inkább második legyen a 2017-es elnökválasztáson.

A romániai választásokról és a romániai politikai helyzetről Szűcs László, és Ovidiu Nahoi, egy francia rádió romániai csatornájának munkatársa írt helyszíni beszámolót.

Ablonczy Balázs A közép-nyugati gondolat című esszéje a magyar turanizmus, a magyar turkológia tudománytörténetének amerikai (bloomingtoni) nyomait, emlékeit gyűjtötte össze.

Az ÉS könyve decemberben Kun Árpád Megint hazavárunk című regénye, melyet Radnóti Sándor elemez: „…nagy témája a szégyen, a kudarc, a bűn, amelynek föltárását banalitása – éppenséggel nem nagy téma-volta – különösen megnehezíti. Ezért olyan bátor munka a Kun Árpádé. Méltán mondhatja egyik mottójának megfelelően Karinthyval, hogy »Nem mondhatom el senkinek, / Elmondom hát mindenkinek.«” – írja kritikájában Radnóti Sándor.

Károlyi Csaba recenziója Kálmán Gábor A temetés című regényéről szól.

Csillag István Lipovecz Iván könyvéről, Lovász Andrea az új Harry Potter-kötetről, Ferdinandy György pedig egy francia antológiáról ír, mely 56-os tárgyú magyar irodalmi művekből válogatott.

Kérjük a komment létrehozásához először jelentkezzen be itt!

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Írja be az ellenőrző kódot: