Lapszámok

Piac és Profit 2016/11-12.

Kiadó: Piac és Profit Kiadó Kft.
Megjelenés dátuma 2016-11-16
Árusításban van 2017-02-03
Megjelenési gyakoriság havi
Ár 680.-
Előfizetési információ negyedéves: 1890.-
féléves: 3780.-
éves: 6930.-
Tematika

Gazdaság

Megjelent a nyári Piac & Profit! Utánajártunk a Pápai Hús történetének, Kürti Sándor beszél demokráciáról, cégátadásról, tulajdonosi szemléletről és az is kiderül a lapból, hogy hogyan motiválhatjuk hatékonyan munkatársainkat.

A tartalomból:

Kürti Sándor: A tulajdonos is árthat
Adat volt, van, lesz. Ezt Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. alapítója, az igazgatótanács elnöke már 1989-ben is sejtette, bár akkor még számtalan kompetencia szerepelt a cégleírásban. Miután egy kanadai tanácsadó lehülyézte, kiválasztott egyet, így lett az adatmentés a cég brandje. A kemény dorgálás forintmilliárdokat hozott a KÜRT-nek.

Infografika: Ötkarikás deficitek
A kormányoknak és az adófizetőknek gyakran ráfizetéses üzlet elvállalni egy olimpia megrendezését. Csak a legfejlettebb infrastruktúrával, több korszerű sportcsarnokkal és stadionnal rendelkező országoknak van esélyük, hogy nyereséggel jönnek ki az ügyből. Los Angeles az egyetlen az öt karikás játékok sorában, amely tényleges profitot – 232 millió dollárt – hozott a rendezőknek. Ám amikor egy kormány bejelenti, hogy ringbe száll az olimpia megrendezéséért, az ehhez szükséges anyagi áldozatot igyekszik minél kisebbnek feltüntetni.

Válás brit módra
A Brexit gazdasági katasztrófa Nagy-Britannia, és politikai katasztrófa az Európai Unió számára – vélik egyes hazai szakértők. De vajon milyen hatással lesz a britek kilépése a magyar gazdaságra, a szigetországban munkát vállaló magyarokra és az itthoni vállalkozásokra?

A platformagnosztikusok
A technológiai fejlődés villámgyors. Úgy száguld, hogy a nagyvállalatok sem tudják eldönteni, melyik megoldásba fektessenek, így többfelé próbálkoznak, hátha valamelyik befut. Platformagnosztikus cégeknek hívják az ilyeneket. Nekik van esélyük a fennmaradásra.

Korbács helyett támogatás
A munkavállaló a vállalat legfontosabb erőforrása – ezt végre a cégek is kezdik felismerni, köszönhetően többek között a munkaerőhiánynak. A munkavállalók motiválása, a dolgozói elkötelezettség növelése így nagyvállalati buzzworldből mindenki számára kulcsfontosságú stratégiává lépett elő.

Lejárt az engedmények ideje
Az elmúlt öt – hat évben alig adtak át új irodát sem adtak át Budapesten, 2018-ban viszont több százezer négyzetméter nyílik meg. Technológiai újításokban nem lesz hiány, ám az árat a bérbeadó diktálja.

Tajvani titkok Pápán
Bár a Pápai Hús új tajvani tulajdonosának az üzleti stratégiáját és szándékait egyelőre még homály fedi, a konkurencia mégis örül a felszámolástól csődeljárásig bukdácsoló versenytárssal kapcsolatos fejleményeknek. Na de miért is?

Hogyan lesz sikeres egy vállalkozás?
Travis Kalanick, az Uber alapítója tudja. A Piac & Profit nyári számából ön is megismerheti a startuper tapasztalatait.

App-bankár
A fogyasztók hozzászoktak az appok nyújtotta felhasználóélményhez és ugyanazt az egyszerűséget várják el az élet több területén, akár a pénzügyeik intézésekor is. Épp ezt kínálják a gombamódra szaporodó fintech startupok, és hamarosan bizonyos területeken a hagyományos bankok is, ha nem akarnak a piac korszerűtlen és népszerűtlen szereplőivé válni.

Nyári veszteségek
Brexit, nizzai terrortámadás, török puccskísérlet. Számtalan negatív esemény, ami hat a gazdaságokra. Összegyűjtöttünk néhányat az eddigi és várható hatások közül.

Trend a lelke mindennek
A fiatalok nyitottabbak, másként gondolkodnak a borról, a marketingről, a globalizált világról. Vannak, akik elmentek külföldre, de vannak, akik visszajöttek, és új szemlélettel vágnak bele a munkába. Közülük kerestünk fel hármat.

Könyvajánló: Mit hoz a holnap?
Minden stratégiai döntés a jóslás kategóriájába tartozik, hisz a vállalkozó legfeljebb becsülni tudja az iparág jövőbeli változásának esélyeit. De nem kell ehhez szakértőnek lenni, a világsajtó figyelmes olvasója is lehet remek jós, bizonygatja Philip Tetlock pszichológus és szerzőtársa, Dan Gardner a Superforecasting: The Art and Science of Prediction című könyvben.


Megjelent a júniusi Piac & Profit! Benne az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár, a nyolcmilliárd forint forgalmú Patika tulajdonosa, Lukács Marianna beszél arról, hogy milyen ma Magyarországon vállalkozónak lenni. Természetesen az új cafeteria-szabályok mellett sem megyünk el szó nélkül!

A tartalomból:

Lukács Marianna: „Rutinból nem lehet vinni a vállalkozást”
Az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár tulajdonosa a családi örökséget konvertálta cégvagyonná. Szerinte az egyik legfontosabb vezetői stratégia a kontroll. Minden üzletembernek szüksége van olyan bizalmasra, aki megerősíti, ha jól dönt, és rávilágít, ha hibás az elképzelése.

Válasz a szakemberhiányra?
Egyre több gazdasági szereplő vállal aktívan részt az oktatásban, annak érdekében, hogy korszerű szaktudású, megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkaerőhöz jusson. A magyar gazdaság számára égető napi probléma – egyes ágazatokban már a működőképességet veszélyezteti – a korszerű tudású, megújulásra képes szakemberek hiánya. Kérdés, hogy mely vállatoknak van lehetősége, kapacitása, pénzügyi forrása önállóan megoldani az utánpótlást, illetve kinek van módja az oktatási rendszer különböző szintjein bekapcsolódni a szakemberképzésbe.

Miért okozott csalódást az építőipar idei teljesítménye?
Három szempontból vettük górcső alá a magyar építőipar helyzetét. Egyrészt arra voltunk kíváncsiak, milyen állapotban van az a gazdasági környezet, ahonnan megrendelést remél az ágazat, másrészt mennyire segítik a növekedést tőke- és hiteloldalról a pénzintézetek. Illetve, ha ez a két feltétel adott a válság utáni fordulathoz, akkor vajon van-e elegendő munkaerő a tartós fellendüléshez?

Pénz van, kérdés jól használják-e fel
A kormány tetemes összeget pumpál ipari parkok fejlesztésébe. Az intézkedéstől 50 000 – 100 000 új munkahelyet vár, no meg azt, hogy egy lépéssel közelebb jutunk ahhoz az elképzeléshez, hogy 2020-ra a nemzeti össztermékben 30 százalék legyen az ipari termelés aránya. A legtöbb uniós célkitűzésben Magyarország inkább alulvállalja magát, iparosításban viszont úgy tűnik, az élre törünk.

Kis cég, nagy CSR
Nincsenek könnyű helyzetben a magyar cégek, így háttérbe szorul a felelős működés, gondolnánk. Dehogyis! A CSR az akkut problémák megoldásában is szerephez jut. Tíz évvel ezelőtt csak a legnagyobb multik tudták, mit jelent egy cég esetében a társadalmi felelősségvállalás, mára azonban egyre több cég mindennapi működésének része a CSR.

Sorozatajánló: A bosszúálló angyal
Mi lenne, ha etikus hekkerek azzal fenyegetnének egy bankot, amely több milliárd dollárnyi fogyasztói és lakáshitelt birtokol, hogy ha nem osztja szét a vagyonát, letörlik a pénzeket és az adósságokat mutató adatokat a szervereikről? A Mr. Robot című tévésorozat radikális témafelütés az Occupy Wall Street mozgalom filozófiája nyomán.

Hackeljük meg a növekedést!
Robbanásszerű növekedés minimális pénzráfordítással. Jól hangzik, ugye? Ezt kínálja a legújabb marketing-varázsszó, a growth hacking. Varázslatról azonban nincs szó, sokkal inkább nagyon tudatos elemzésről és némi pimasz ötletességről.

Infografika: Megy a panamázás
Az elmúlt évek nagy adatkiszivárogtatásai botrányai sorába illeszkedik a Panama Papers. 2016. április 3-án hozták nyilvánosságra a panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda 11,5 millió fájlt tartalmazó irathalmazát. Újabb pofon ez a gazdagok és híresek renoméjának: akik lebuktak, veszítenek népszerűségükből.

Maradnak a juttatások, de jelentős az adóemelés
A brüsszeli ítélet mögé bújva a kormány jól átszabta a cafeteria-rendszert. Az adómentesen adható juttatások köre marad, a kedvezményesen adható elemek köre jelentősen szűkül, és – a Szép-kártyát leszámítva – az eddig 34,51 százalékkal adózó elemek után jövőre 49,98 százalékot fizet a munkáltató.

A finanszírozás nehézségei
Magyarország a 28. helyről a 63-ra esett vissza a nemzetközi versenyképességi rangsorban és ez összefüggésben van a vállalatok tőkevonzó képességével is. Nem az a baj, hogy a bankok nem akarnak finanszírozni, hanem az, hogy a vállalati mutatók nem adnak elég garanciát a bankoknak, hogy hitelezzenek.

Előszobaprogramot indít a tőzsde kkv-knak
A tőzsdéről sem az üzletemberek sem a befektetők többségének nem a kis- és középvállalatok jutnak eszükbe. Ezen szeretne változtatni a Budapesti Értéktőzsde csapata. Az idei évtől, de 2017-től még erőteljesebben konzultálnak, tanácsot adnak, felkészítenek annak érdekében, hogy a kisebb, növekedésorientált vállalatok számára is a forrásbevonás valós alternatívájává válhasson a részvénykibocsátás.

Kérjük a komment létrehozásához először jelentkezzen be itt!

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!
Írja be az ellenőrző kódot: